רובנו חוטאים בהתייחסות לתכנון פרישה, הן כאנשי מקצוע והן כלקוחות, כאשר בבחינת הפרישה אנו מתמקדים במספרים, בחשבונות ובכסף של האנשים לפני שאנו מתמקדים באנשים עצמם.
אתמול הייתה לי שיחה מעניינת עם חברה ללימודים על תחום הפרישה, בעלה פרש לפני כשנה מצה"ל והיא סיפרה שהם נפגשו עם מישהו שמטפל בפורשי צה"ל והוא המליץ לו מספר דברים שנשמעים לה טוב והם מאוד מרוצים, הוא אפילו טיפל גם בה.
הקשבתי ואף שיבחתי את איש המקצוע ואז היא המשיכה לספר על כך שהם לא ממש יודעים איך להתנהל בהמשך החיים והאם הכסף יספיק להם.
"רגע רגע רגע, לא הבנתי" אמרתי לה... "לפני רגע אמרת שאתם מאוד מרוצים מהעבודה של ההוא שטיפל לכם בפרישה..."
ענתה... "כן, מה הקשר?..."
שאלתי "אז מה בדיוק הוא עשה?"
"הוא הכין לנו את הטפסים למס הכנסה וקיבלנו החזר על המס ששילמנו על הפיצויים"
עכשיו אני עוצר כאן שאני יוצא מנקודת הנחה שהוא אכן טיפל טוב במיסוי הפרישה המשכתי לשאול:
"אוקיי, אז הוא בנה לכם תכנית לחיים, לפי מטרותיכם? לפי הוצאות קבועות בשוטף? האם הוא שאל כמה אתם צריכים לחופשות שנתיות? או לשיפוץ עתידי? אולי לעזור לאחד הילדים? האם הוא שאל אתכם על ניסיון וחוויות עם השקעות, מה החששות שלכם? אם יש משהו משמעותי שקורה בחייכם כרגע שיש לתת לו משקל בבחירת מסלול המיסוי, או ההשקעה?"
"חחח ירון, מה זה השטויות האלה, מה הוא פסיכולוג? מה החששות שלנו ? סה"כ היינו צריכים מישהו שיחזיר לנו את המס שגבו לנו."
"אבל לפני רגע, אמרת שעכשיו אתם לא יודעים איך להסתדר והאם הכסף יספיק לכם?"
" כן ועכשיו אחרי כל מה ששאלת, אני עוד יותר מוטרדת..."
זו דוגמא קלאסית להבדלים בין אנשי המקצוע בתחום, רוב האנשים חושבים שהפרישה היא מספרים בלבד, שזה טיפול רק במס הכנסה ולא לוקחים בחשבון שפרישה – היא מעבר לתקופת חיים שלמה, ממצב בו עד היום הייתה וודאות מסויימת, מעסיק שמשלם שכר, תנאים סוציאליים ופנסיוניים, חברויות בעבודה, חופשות יחד, מתנות לחג, שגרה חברתית, תעסוקה יומיומית ומעכשיו הרבה מכל זה נעצר.
אם לא נתכונן טוב לתקופה הזו ולא רק כלכלית, אלא בכלל, לבנות שגרה יומית אידיאלית, כיצד ארצה שיראה השבוע שלי אחרי שאעזוב את מקום העבודה ו מה אעשה כל יום ויום, אולי אפילו אעבוד יומיים – שלושה בשבוע ולא בגלל שאני זקוק לכסף, אלא בשביל ההרגשה הטובה, בשביל שארגיש חי. נבנה תכנית ייחודית שתקביל ככל היותר לחיים אות התרגלנו לחיות ואז לנווט את הכסף שצרבנו עד היום למימוש התכנית.
לזה קוראים – תכנון הפרישה וזה מאפשר לנו להיכנס בתחושת ביטחון לתקופה שתבוא עלינו (עכשיו) לטובה.
ירון בן עמי - מגשים חלומות פיננסיים
מתכנן פיננסי מוסמך - CFP
מנהל תחום פרישה - שיא GROUP